Sudý nebo lichý počet květin: Jak to je správně?

Když jde o darování květin, mnoho lidí v Česku řeší zásadní otázku: Je trapas darovat sudý počet květin? Odpověď zní: Není!

Ačkoliv je u nás tradicí, že sudý počet květin se váže k pohřebním příležitostem, neznamená to, že darovat sudý počet květin je nevhodné.

Kdy není problém darovat sudý počet květin?

  • Narozeniny: Vždy darujte stejný počet květin jako je věk oslavence, ať už je počet sudý nebo lichý. Například k 28. nebo 30. narozeninám je zcela v pořádku darovat přesně 28 nebo 30 květin.
  • Mladší generace: Mladí lidé už na tuto tradici příliš nedbají, proto se nemusíte obávat darovat sudý počet květin. Je to jen pověra, kterou mladší generace již většinou neřeší.
  • Výročí svatby: Na sudé výročí, například 10. nebo 20. výročí, je dokonce vhodné darovat sudý počet květin jako symbol uzavřeného cyklu.
  • V zahraničí: Ve světě je běžné darovat sudý počet květin, například v USA je oblíbený tucet (12) růží jako symbol lásky . Dvanáct růží jako 12 měsíců, které vás pojí dohromady.

Kytice růží k narozeninám

Kdy se držet tradice a darovat lichý počet?

  • Starší generace: U starších lidí, kteří jsou na tuto pověru fixovaní, je lepší se vyhnout darování sudého počtu květin. Tradice a etiketa jsou pro ně důležité, proto darujte lichý počet.
  • Estetika: Z estetického hlediska je lichý počet květin často lepší. Floristé s lichým počtem květin lépe pracují a květiny v aranžmá působí harmoničtěji.

Historie pověry o sudém počtu květin

Tato tradice má kořeny v minulosti a odkazuje na etiketu, kterou u nás propagoval Jiří Stanislav Guth-Jarkovský. Podle něj je jedna květina určena pro Boha a jedna pro zesnulého. Odtud pochází zvyk dávat sudý počet květin při smutečních obřadech.

Megapuget 100 růží od 1.375 Kč

Na našem webu Flora100 najdete oblíbenou kytici 100 růží, která je bestsellerem v České republice. Pokud chcete darovat něco opravdu výjimečného, je to skvělá volba. 

Závěrem: Sudý počet květin není trapas. Hlavně darujte srdcem a nechte se vést příležitostí a osobou, které květiny darujete.

Kytice 100 růží za nejlepší ceny v ČR